Het kwade
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2003-12-10   




Het kwade

Karma - oorzaak en gevolg

Het Oosterse begrip "karma" betekent handelen. Vooral in het Westen zijn we hier vrij sterk van afgedwaald. Meestal zien we karma niet als handelen op zich, maar als het gevolg van handelen, en dan vooral als gevolg van "negatief" handelen. Hiermee komt het in de buurt van het Westerse begrip schuld. Soms wordt dan nog gezegd dat karma niet noodzakelijk negatief hoeft te zijn. Hierbij wordt dan iets als positief en negatief karma ingevoerd. Dit heeft met handelen nog nauwelijks iets te maken, dit is denken, wat altijd zwart-wit is, positief en negatief.

Een voorbeeld van oorzaak en gevolg

Oorzaak en gevolg kan behoorlijk complex zijn. Een voorbeeld. Ik koop een liter melk. Deze melk heeft een abnormaal hoog eiwitgehalte, dit is een eis van de Europese Unie. Om dit abnormale hoog eiwitgehalte te realiseren kan de boer niet anders dan krachtvoeder aan de koeien te geven. Dit krachtvoeder bevat vooral soja. In Europa wordt geen soja gekweekt (1) . Waar wel? Onder andere op plaatsen waar het tropisch regenwoud gekapt werd.
Wat betekent dit? Dit betekent dat de mensen die de beslissing genomen hebben om abnormaal hoog eiwitgehalte te verplichten verantwoordelijk zijn voor zowel gezondheidsgevolgen hiervan als voor het kappen van het tropisch regenwoud als gevolg hiervan. Ik koop een liter melk. Ben ik medeverantwoordelijk? Voor een klein deel wel. Sta er niet te veel bij stil, anders kan je nauwelijks nog bewegen. We moeten dringend naar een geheel nieuwe tijd, zoals het Nieuwe Jeruzalem aangekondigd in de Apocalys *.

Aan elkaar geklonken

De kern van de zaak is dat oorzaak en gevolg "aan elkaar vast geklonken zijn". Voor wie enigszins in kwantumfysica * thuis is, ik zie het als een non-locale verbinding. Een andere zienswijze is de spirituele wet "wat God verbonden heeft kan een mens niet scheiden". Oorzaak en gevolg zijn op een of andere manier onzichtbaar met elkaar verbonden. Dit gaat uiteraard veel verder dan puur rationeel (via het denken).

Het doel van karma

Wat is het doel van karma? Vele mensen zien karma als een soort oosters broertje van het westers begrip schuld. Ik zie het anders (nov. 2010) (2).
Karma vind alleen plaats in het psychische, het domein van de lagere geest (mind) *.

Oorzaak en gevolg vereisen tijd. Dit wil zeggen dat ze kunnen plaatsvinden in het fysieke domein (alles wat materieel is) en in het psychische domein, maar niet in het domein van Zijn, want dat overstijgt tijd. Als er in Zijn al iets als oorzaak en gevolg bestaat, dan zijn ze er beiden gelijktijdig, dan kan je niet meer over oorzaak en gevolg spreken. In het materiële spreken we wel over oorzaak en gevolg, maar niet over karma (3)

Karma grijpt plaats in het psychische. Dit is een begrensde wereld. Fysieke grenzen zijn duidelijk. Een tafel bijvoorbeeld heeft zijn grenzen; zet je een kop koffie net buiten de grens van de tafel dan ervaar je dat daar geen tafel is. Het psychische heeft ook zijn grenzen, hier heeft het Goddelijke iets eigenaardigs bedacht (om het maar zo uit te drukken). Wat? Dualiteit. Alles kan omslaan in zijn tegendeel. In het Frans is er het spreekwoord "Les extrèmes ce touches" (de uitersten raken elkaar).


Binnen het materiële domein is er altijd oorzaak en gevolg. Dit geldt ook voor het psychische domein. Dit geldt niet voor Zijn. Waarom? Het materiële domein is eindig, alles is er begrensd. Het psychische domein is ook begrensd, met name via dualiteit.

Waar en waarom is er de wet van oorzaak en gevolg?

Gevolg? We komen nog even terug op de wet van oorzaak en gevolg; als dit, dan dat.
Er bestaan drie domeinen: het materiële domein, het psychische doemein en Zijn. De wet van oorzaak en gevolg binnen met het materiële is duidelijk. Als je bijvoorbeeld een stoel een duwtje geeft, dan beweegt hij. Het gaat vooral het psychische domein. Alles wat we doen heeft een psychische kant. Eén uitzondering, met name wanneer we handelen van "het ikloze ik".



(1) Daar ben niet helemaal zeker van, maar als er in Europa al soja gekweekt wordt, dan zijn het zeker niet de grote hoeveelheden die in de veevouder gebruikt worden.

(2) Ik heb niet de waarheid in pacht. Inzicht is iets wat toeneemt. Hierdoor kunnen vroegere inzichten verdiepen, maar in een andere context komen te staan of zelfs onjuist blijken te zijn.

(3) Dit opdat er in het fysieke geen bewust handelen is. Je stampt bijvoorbeeld tegen een bal: het bewust handelen gebeurt in het psychische, ook al gebeurd er iets in het fysieke (met name trappen) en is er een gevolg in het fysieke (de bal verplaatst zich).



Printvriendelijk